Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Zöldség köret képes leírás - Köret.tlap.hu
részletek »

Zöldség köret - Köret.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: koret.tlap.hu » Zöldség köret
Keresés
Találatok száma - 17 db
4 fogyasztó köretvariáció - krumpli és rizs helyett

4 fogyasztó köretvariáció - krumpli és rizs helyett

Ha jön a tavasz, indul a fogyókúradömping: a kolléga- és barátnők között repkednek a tuti párnapos diéták, és mind csodákat ígérnek. A valóság azonban a leggyakrabban az, hogy ezek nem járnak hosszú távú eredménnyel, az egészséget viszont erősen károsítják. Olyan apró változtatásokkal, amelyeket hosszú távon is be lehet tartani, sokkal komolyabb hatásokra számíthatsz. Ilyen például a kenyér, a krumpli és a rizs kiiktatása, illetve minimálisra csökkentése. Ettől a szabálytól esik azonban kétségbe a legtöbb magyar háziasszony. Mit adhatsz a hús mellé, ha mindezeket el kell hagynod? Rengeteg lehetőség létezik a köretek repertoárjának frissítésére, túl az ízetlen párolt zöldségen és az agyonecetezett salátákon. Válogass ötleteink közül! Zöldséges hajdina - Zöld bulgur - Karamellizált zöldségköret -

Fogyókúrás köret hagymából

Fogyókúrás köret hagymából

Ha már egyszer szinte zsírtalan pecsenyét sütöttem ebédre, kellett hozzá valami kevés kalóriát és szénhidrátot tartalmazó köretet is sikeríteni. A hagyma ilyenkor is jó szolgálatot tesz, ha nem feledjük, hogy fűszerezésen kívül is nyugodtan számíthatunk rá. Van a hagymának valami édessége, ettől szinte elvárja, hogy markánsan fűszerezzük, akár kicsit keletiesen is. Hámozzuk meg a nagyobb fej hagymákat és vágjuk félbe a csúcsától a gyökeréig. Ellenőrizzük, hogy nincs-e benne rothadásnak indult réteg. Sajnos ez elég gyakori jelenség. Ha még nem büdös - a romló hagyma félreismerhetetlen szagú - elég szétszedni és azt a rétegét kidobni belőle. Az így előkészített hagymát vágjuk egyenletes, nem túl vékony szeletekre. Ezeket a félköröket tegyük két evőkanál olajra egy fazékban. Sózzuk és fűszerezzük meg. Bors és szerecsendió mindenképp kell rá, de jól illik hozzá a curry is. Aki egzotikusabban szereti, akár római köménnyel is megszórhatja, vagy csípőssé teheti chilivel....

Gomba juhász módra

Gomba juhász módra

A Vigyázó, a Meszes-hegység és a Gyalui-havasok karéjában csodálatosan finom gombák teremnek, elkészítésüknek számtalan módját ismerik. Egyike ezeknek, mikor fatüzelésű tűzhely platniján sütik, és friss juhtúróval bolondítják meg. A túró megolvad, becsordogál a gomba lemezei közé, és együtt sülnek pirosra zamatosra. A szalonnát apró kockákra vágják, a zsírját kisütik. A gombafejeket picit megborsozzák, belemorzsolják a juhtúrót, és kézzel egy kicsit bele is nyomkodják. A szalonnakockákat kiszedik a zsiradékból, majd a serpenyőbe beleteszik a megtöltött gombát, és fedő alatt, lassú tűzön megsütik. Sózni nem kell, mert a juhtúró általában éppen eléggé sós. Tálalás előtt megszórják a sült szalonna-kockákkal, és fekete- vagy piros áfonyabefőttel fogyasztják.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Gombás cukkinis quinoa

Gombás cukkinis quinoa

A quinoa jótékony hatásai az egészségre cukorbetegek részére régóta ismert. A quinoa rendszeres fogyasztását rengeteg recept segíti, ez csak egy a sok közül. Szénhidrátszegény egészséges zöldséges quinoa köret sült húsokhoz nem csak fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek ajánlott. A quinoa dél-Amerikából származik, közismertem egészséges étel, rostban fehérjében gazdag gluténmentes növény. Magas a magnézium és vas tartalma, található benne E és B vitamin valamint kalcium. Több fajta quinoa létezik, a legismertebb a fehér, vörös és a fekete quinoa. Tökéletesen helyettesíti a rizst, mindent elkészíthetünk belőle ami rizsből készül.

Grillzöldség

Grillzöldség

A zöldségeket megkenjük a fokhagymaolajjal, grillrácsra tesszük, megszórjuk a zöldfűszerrel, s megsütjük. Csak ezt követően sózzuk, borsozzuk. Ezt a receptet Benkö Gábornak köszönhetjük. Ő a fokhagymaolajat a következőképpen állítja elő: egy liter olajba beletör 1 fej tisztított fokhagymát, két napig állni hagyja, majd leszűri.

Hirdetés
Gyors csodák csicseriborsóval

Gyors csodák csicseriborsóval

Finom és egészséges alapanyag, amely rengeteg formában tálalható gyors ebédnek, vacsorának, köretnek...A csicseriborsót áztasd be egy éjszakára, majd sós vízben főzd puhára. Ha konzervet használsz, öntsd szűrőbe és hagyd lecsöpögni. Egy serpenyőben hevíts olívaolajat, és alacsony lángon párold puhára az apróra vágott hagymát, vöröshagymát és chilit. Egy salátás tálba facsard ki a citrom levét, majd aprítsd bele a petrezselymet és adj hozzá kevés olívaolajat. Forgasd össze, és hagyd állni. Mikor a hagyma megpuhult, add hozzá a csicseriborsót, forgasd át és pirítsd össze 2 perc alatt. Sózd, borsozd és hagyd kicsit hűlni. Ezután keverd össze a petrezselymes öntettel, a tetejére pedig reszeld rá a citrom héját.

Hagymával sült édesburgonya

Hagymával sült édesburgonya

Sokat hallottam és olvastam már az édesburgonyáról, mégis valahogy konyhámban csak most debütált. Esetemben is beigazolódott az előfeltevés, mely szerint: aki egyszer megkóstolja, nem tudja abbahagyni, vagy legalább az ízét soha nem feledi. Valóban addiktív, már alig várom, hogy újra elkészítsem, valami egészen más kontextusban, és sajnálom az elvesztegetett őszi-téli hónapokat, amikor az édesburgonya nem volt jelen konyhámban...A sütőt előmelegítjük 220 ºC-ra (légkeverésen). Az édesburgonyát meghámozzuk, és falatnyi kockákra vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk. Egy tepsire szórjuk a burgonyát és a fokhagymagerezdeket, ráöntjük az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk és kezünkkel jó alaposan átforgatjuk a zöldségeket...

Holnap padlizsánt a steak mellé!

Holnap padlizsánt a steak mellé!

Grillezni általában a pasik szoktak, de ez a padlizsántéma valahogy nem fekszik nekik. Ne is add ki a kezedből, készítsék el a parazsat, bízzák rád a zöldségeket, utána fitogtathatják tudományukat. A padlizsánban az a csodálatos, hogy szinte bármilyen fűszerrel fel lehet dobni. Nem véletlenül szeretik annyira a vegetáriánusok! Sütheted sütőben is, de a legjobb akkor lesz, ha faszénen sül, mert kap egy kellemes, füstös ízt. Lehet köret is egy méretesebb steak mellé, de magában is megállja a helyét egy kis rozskenyérrel. Mielőtt a rácsra tennéd a padlizsánokat, vágd hosszában félbe, majd óvatosan, hogy a héja sértetlen maradjon, metszd be a húsát hosszában és keresztben is. Kicsit nyisd szét a kapott vágások mentén, és kend bele a pácot. A tetejére csorgass kicsit több olívaolajat, így garantáltan nem szárad ki, és fantasztikusan krémesre sül...

Karácsonyi zöldségek - Jamie Oliver recept

Karácsonyi zöldségek - Jamie Oliver recept

Hiányzik egy jó kis látványos köret az ünnepi húsok mellé? Jamie sajátos ízvilágú, ötletes köretet talált ki a karácsonyi asztalra, ami ráadásul egészséges is. A sós-édes narancsos rozmaringos kakukkfüves ízkavalkád, a roppanós sült zöldségek mennyei ízvilágot ígérnek. Próbáld Te is ki ezt a nagyszerű receptet, hidd el, megéri...Előmelegítjük a sütőt 220 °C-ra. Főzzük a buronyát 10 percig, majd szűrjük le. Dobjuk egy tepsibe a lapos felével lefele, szórjuk meg a fokhagymával, a rozmaring felével, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, locsoljuk meg 4 evőkanál oliva olajjal, 30 g vajjal. Süssük 45 percig. Vágjuk el a paszternákokat hosszan félbe, főzzük ezt is 10 percig, majd szűrjük le. Tegyük egy edénybe, öntsük rá a mézet, szórjuk rá a kakukkfüvet, sózzuk borsozzuk, öntsünk rá 10 g vajat, 2 evőkanál olajat. Süssük ezt is 40 percig, ameddig arany színű nem lesz. Süssük egyszerre a burgonyával, de nem egy edényben, hogy az ízek ne vegyüljenek (a burgonya és az édes paszternák)...

Hirdetés
Lassan Sült Fokhagymás Paradicsom

Lassan Sült Fokhagymás Paradicsom

A paradicsomot félbevágjuk, majd tepsibe helyezzük és olívaolajjal meglocsoljuk. Sóval, őrölt fekete borssal ízesítjük, apróra vágott fokhagymával és vágott friss kakukkfűvel vagy friss bazsalikommal megszórjuk. Sütőben közepes hőfokon kb. 2 órán keresztül sütjük...

Nyárson sült zöldségek

Nyárson sült zöldségek

Van valami bájos abban, amikor zöldségek sülnek a tűzön. Illata mindegyiknek más, s amint egyre-másra csurran levük a tűzbe, úgy szabadulnak fel belőlük a mind ellenállhatatlanabb illatvarázslatok...Májustól októberig mindig akad valami zöldség, amit nyársra fűzve megsüthetünk, így végigkóstolhatjuk az egész zöldségpalettát sülve. És ha olykor kerül a zöldségek közé egy-egy friss zsályalevél is, az már igazán az ízek netovábbja lesz! A zöldségeket szükség szerint megtisztítjuk és egyforma darabokra vágjuk. A citromlevet az olajjal elkeverjük, grillfűszerrel ízesítjük, sózzuk, majd a zöldségekre locsoljuk. Összerázogatjuk, majd rövid ideig pihentetjük. Váltakozva, szép csinosan elrendezve nyársra húzzuk, és faszénparázs felett forgatva addig sütjük, míg a zöldségek szépen meg nem pirulnak...

Pirított bulgur lime-mal, grillezett kukoricával és zöldbabbal

Pirított bulgur lime-mal, grillezett kukoricával és zöldbabbal

Sikerült egy hihetetlenül omlós, ugyanakkor ropogós bőrű és roppanós szárnyvégű csirkét sütnöm (eddig még soha nem sikerült igazán jól, meg aztán nálunk az egész csirke sütése, grillezése TS önként vállalt missziója). Mellé pedig ez a köret készült. Fokhagymával pirított zöldbab, hirtelen megsütött bébikukorica és limehéjjal pirított bulgur. Aminek pedig az egész hétvégén a legjobban örültem, az a napsütés volt, amiben végre fotózni tudtam. És most még az sem érdekelt igazán, hogy a napfény telibecsapta a tányért!...A bulgurt kevés olajon egy gerezd, szeletekre vágott fokhagymával átforgatom, majd két bögre húslevessel és egy babérlevéllel megfőzöm. Eközben a másik két gerezd fokhagymát összezúzom, elkeverem néhány kanál olajjal és ezzel alaposan összekeverem a zöldbabot. Wokban megpirítom a tökmagot, félreteszem. Ugyancsak hirtelen megpirítom a zöldbabot, nem baj ha roppanós marad, sózom, majd ezt is félreteszem. A maradék zsiradékon pedig megpirítom a bébikukoricákat is és ezt is félreteszem. Végül egy kanálnyi olajat teszek a wokba és beledobom egy lime csíkokra vágott héját, még mielőtt megégne beleöntöm a főtt bulgurt és jó alaposan átpirítom. A legvégén meglocsolom limelével és a zöldségekkel és a pirított tökmaggal tálalom. Annak az édes chiliszószban ragacsos-ropogósra sült csirkének nagyon-nagyon jó párja lett.

Tárkonyos répapüré

Tárkonyos répapüré

A sárgarépa nemcsak a húslevesben nagyon finom. Könnyen elkészíthető köret is varázsolható belőle. Fincsi, én tanúsíthatom...Hámozzunk meg a sárgarépát, vágjuk karikákra, majd sós vízben főzzük puhára. Ha elkészült, szűrjük le a főzőlevétől, tegyünk rá a vajat, szórjuk meg tárkonnyal, és kézi mixer segítségével pürésítsük. Remek kiegészítője grillezett halaknak, csirkéből és pulykából készült sülteknek, vagy akár roston sütött sajtoknak.

Tejszínes sárgarépa

Tejszínes sárgarépa

Ehhez az a jó, minél vékonykább, gyengébb répát találunk, nekem most sikerült a piacon nagyon szépecskéket venni, ennél csak az lenne jobb, ha bébirépa vagy hasonló lenne. Ezeket azért fel kellett darabolni. Kicsi, hosszúkás darabokra vágtam. Beraktam egy tűzálló edénybe, megsóztam, bőségesen megszórtam petrezselyemmel és majoránnával, leöntöttem tejszínnel, amennyi éppen ellepi, lefedve beraktam a sütőbe, közepes melegre. Időnként megkavargattam, mikor már puhulóban volt a répa, levettem a fedőt, és addig sütöttem, amíg a tejszínből már csak sűrű massza maradt.

Zöldbab sütőben

Zöldbab sütőben

Levágtam a babok két végét (ez aztán egy csöppet sem volt szálkás), nagyobbacska darabokra vágtam, kissé sós vízben megfőztem, leszűrtem. Egy pohár tejfölt összekevertem egy tojással, kevés petrezselyemmel és pici fokhagymával. Ezzel összekevertem a babot. Sütőbe tettem közepes hőfokra, mikor már kezdett láthatóan sűrűsödni, a tetejére morzsoltam egy kevés feta sajtot, még néhány percig sütöttem.

Zöldfűszeres laskagomba

Zöldfűszeres laskagomba

A hagymákat felaprítjuk, a laskagombát papírtörlővel letörölgetjük (ha kell, megmossuk és szárazra töröljük) és a keményebb részektől megszabadítjuk. A megtisztított gombát vékony csíkokra vágjuk. Olívaolajon megpároljuk a hagymákat, megszórjuk a zöldfűszerekkel és tovább pároljuk pár percig. Utána hozzáadjuk a laskagombát, a fehérbort és a borecetet és lassú tűzön kb. 10 percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, végül hozzákeverjük az aprított metélőhagymát/petrezselymet.

Zsályás, almás sütőtök köret

Zsályás, almás sütőtök köret

Borsamunkatárs vakmerő vállalkozásba fogott. A marhahúst krumplipüré helyett sütőtökkel tálalta, de nem lett botrány. Férje nem csak megette, egyenesen imádta....A habos, narancsszínű püré végül egy szelet borssal, mustárral ízesített marhaszelet kísérője lett és már az első kóstolásnál bevonult Borsaférj kedvenc ételei közé. Úgy gondoljuk, hogy ha egy férfi számára valami megállja a helyét a krumpli helyettesítőjeként, bizonyíték arra, hogy remek étel...Frissen tálaljuk minden olyan ételhez, amihez krumplipürét kínálnánk, de a maradék sem fog sokáig árválkodni a tálban. Aki szereti a csípőset, az tehet hozzá egy kevés csiliszószt, de csak épp annyit, hogy a csípősség ne nyomja el, inkább kiemelje az étel egyéb zamatait.

Tuti menü