Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Köret linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Köret képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: koret.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 76 db
4 fogyasztó köretvariáció - krumpli és rizs helyett

4 fogyasztó köretvariáció - krumpli és rizs helyett

Ha jön a tavasz, indul a fogyókúradömping: a kolléga- és barátnők között repkednek a tuti párnapos diéták, és mind csodákat ígérnek. A valóság azonban a leggyakrabban az, hogy ezek nem járnak hosszú távú eredménnyel, az egészséget viszont erősen károsítják. Olyan apró változtatásokkal, amelyeket hosszú távon is be lehet tartani, sokkal komolyabb hatásokra számíthatsz. Ilyen például a kenyér, a krumpli és a rizs kiiktatása, illetve minimálisra csökkentése. Ettől a szabálytól esik azonban kétségbe a legtöbb magyar háziasszony. Mit adhatsz a hús mellé, ha mindezeket el kell hagynod? Rengeteg lehetőség létezik a köretek repertoárjának frissítésére, túl az ízetlen párolt zöldségen és az agyonecetezett salátákon. Válogass ötleteink közül! Zöldséges hajdina - Zöld bulgur - Karamellizált zöldségköret -

5 saláta köretnek

5 saláta köretnek

Ha nem akarunk folyton ecetes, cukros lében ázó fejes salátát készíteni, akkor itt az idő, hogy megismerkedjünk öt másik növénnyel. Ötös lista köretnek való salátákból. Húsz évvel ezelőtt elképzelni sem lehetett itthon, hogy a limonádéban ázó zöld leveken kívül léteznek más levélsaláták is, amelyek emberi fogyasztásra alkalmasak, Ha jó sorsunk külföldre vetett bennünket, vizslattuk a kikért salátában a gyanúsnak tűnő leveleket, ez vajon mi lehet. Azóta már tudjuk, hogy a könnyen fonnyadó fejes salátán kívül számtalan olyan növény létezik sőt, kapható is már, aminek leveleit különböző ízesítéssel elő-, vagy kísérő ételként fogyaszthatunk. Valószínűleg a cukros-ecetes lében úszó salátát már csak a nagyi kínálja a tojásos nokedli mellé. Pedig nem rossz az, főleg ha választhatunk mást is. Az alábbi listában összegyűjtöttünk öt olyan növényt, amelyekből remek egytálsalátákat lehet összeütni, de némelyik a pizza, vagy tészta tetején is jól érzi magát. Fejes saláta - Rukkola - Galambbegy saláta - Radicchio - Lollo rosso

A köret arabul: Kuszkusz és bulgur

A köret arabul: Kuszkusz és bulgur

Még nem voltál nyaralni, de vágysz a forró tájakra? Unalmas a nokedli a rizs, a tarhonya és a krumpli? Akkor dobd fel a napot egy különleges, és néhány perc alatt elkészíthető arabos körettel. A férfiak és a gyerekek gyakran lázadnak a zöldséges wellness köretek ellen. Akkor mit lehet még az asztalra tenni, ami nem végtelenül bonyolult, megvan néhány perc alatt, és finom? Tanuljunk köretet főzni arabul! Szinte minden nagyobb piacon, vagy arab és török boltban vásárolhatunk kuszkuszt, és törtbúzát, vagyis bulgurt. A legtöbb török büfében meg is kóstolhatjuk mindkettőt, ha nem akarunk odahaza bizonytalanra menni. Ha megvan a szerzemény, hazamegyünk és nézzük. Vajon mit is kezdhetnénk vele? Pedig a világ legegyszerűbb kajái, főleg nyárra, hiszen az arab világban meleg van, és az ottani nők sem bolondok, hogy órákig álljanak a gőzben és a forró konyhában. Amit most tanítok nektek, az nem autentikus recept, viszont tökéletes eredményre juttat. Az eredmény pedig egy izgalmas, különleges és pasi gyomorba is illő tartalmas köret. Az elkészítés módja a kuszkusz és a bulgur esetében is hasonló...

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
A vadas és a zsemlegombóc receptje

A vadas és a zsemlegombóc receptje

A klasszikus vadas marhából készül, de készítheted csirkéből is. Ráadásként a leginkább hozzáillő köret, vagyis a zsemlegombóc fortélyait is ellesheted...A vadas mellé pedig zsemlegombóc dukál, így azt is eláruljuk, hogyan készül az eredeti...A zsemlét kis kockákra vágd fel. Pirítsd meg, de figyelj rá, nehogy megégjen. A lisztet a tojással keverd össze, és annyi vízzel dolgozd össze, hogy galuskaszerű tésztát kapj. Keverd bele a zsemlekockákat, majd formázz kis golyókat, és forró, sós vízben főzd ki.

Almás-diós saláta

Almás-diós saláta

Vágjuk kis kockákra az almát, sajtot és a birsalmasajtot. A diót törjük durvára. Keverjük el egy tálban az összes hozzávalót, tálalásig tegyük hűtőbe. Fogyasztható önmagában, sült húsok mellé vagy pirítóssal is.

Hirdetés
Almás-mazsolás pároltkáposzta

Almás-mazsolás pároltkáposzta

Az olajat hevítsd fel, vagy süsd ki a felkockázott szalonna zsírját (a töpörtyűt tedd félre), s azon karamellizáld a cukrot. Ha már barnul, add hozzá az apróra vágott hagymát. Ha az már levet eresztett, keverd bele a szálasra gyalult vöröskáposztát, a mazsolát és a fűszereket. (Ha vörösbort használsz, az ecet kimaradhat.) Néha kevergetve, lassan párold, ha a leve elfőne, vízzel vagy vörösborral pótold. Amikor a káposzta már szinte kész (mintegy 5 perccel a befejezés előtt) forgasd bele a kis kockákra vágott almát (és a korábban félretett töpörtyűt).

Bélelt krumplilabda snidlingmártás kísérettel

Bélelt krumplilabda snidlingmártás kísérettel

A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, majd mindkét végét levágjuk, úgy, hogy tölthető üreget kapjunk. A töltelékhez a gombát megtisztítjuk, megmossuk, egészen apróra vágjuk, azután kevés vajon, só és bors hozzáadásával megpároljuk. A sonkát megdaráljuk, és összekeverjük a tojássárgájával, a kapribogyóval meg a párolt gombával. Hozzáadjuk a burgonyák kivájt és áttört maradékát is. Szükség szerint kevés sóval és borssal ízesítjük, majd a masszát az üregekbe töltjük. A bélelt krumplikat ezután lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban kisütjük. Melegen tálaljuk, tartárt vagy snidlingmártást kínálunk hozzá.

Borított krumpli köret

Borított krumpli köret

Egyik legnépszerűbb köretünk a krumpli, időnként változtathatunk rajta, nehogy megunjuk. Ehhez a recepthez semmiképp se salátakrumplival álljunk neki, inkább szétfövősebb fajtát válasszunk... Hajában főzzük meg a krumplit, de csak annyira, hogy meg tudjuk hámozni, ne essen szét. A hagymát vágjuk kockára és pirítsuk halványra a zsíron. A krumplit szeleteljük fel, tegyük a hagymára és együtt pirítsuk tovább, hogy a krumpli is színt kapjon. Sózzuk, borsozzuk és keverjük bele a finomra vágott petrezselymet. Hőálló formákat (lehet muffintepsi is) zsírozzunk ki, szórjuk be morzsával és tömködjük bele a krumplit. 180 fokos sütőben süssük kb. 20 percig, hogy a krumpli szép, piros-barna színű legyen. Óvatosan borítsuk ki és salátával kiegészítve önálló fogásként, vagy húsételek köreteként tálaljuk.

Brokkoli krémes burgonyahajó

Brokkoli krémes burgonyahajó

A burgonyákat héjastól (de előtte alaposan sikáljuk le) puhára főzzük. A brokkolit párolóedényben megpároljuk. A burgonyát kihűtjük. A billegősebb felét lefejezzük (ezt is fel fogjuk használni, ezért szépen vágjuk le), majd egy kiskanállal nagyobb mélyedéseket vájunk a burgonyákba. A lefejezett részeket kettőbe vágjuk, sózzuk, és a durvára tört borssal ízesítjük. A kivájt burgonyát villával összetörjük, hozzáadjuk a brokkolit, a tejfölt, a reszelt sajtot. Fűszerezzük, majd a villával jól összekeverjük. A hajókat púposra töltjük a töltelékkel. Egy tűzálló tálat körbebélelünk baconnal, belehelyezzük a hajókat, a burgonyaszeleteket...

Hirdetés
Bulgur saláta

Bulgur saláta

Ellepte a fűszerkertemet a menta. A legjobb mód megszabadulni tőle, hogy ha olyan ételt készítek, amibe töménytelen mennyiség kell belőle. Ezért esett a választásom erre a kiváló köretre. A bulgurt hőálló edénybe öntjük, ami lezárató. A 3 dl vizet felforraljuk 1 teáskanál sima sóval, majd nyakon öntjük vele a bulgurt. Rátesszük az edény tetejét, és nagyjából 15 - 20 percig hagyjuk, hogy megszívja magát. (Ha a víz túl sok lenne, akkor óvatosan le lehet önteni a felesleget. Ha túl sok, akkor az öntethez egy kevés vizet adva lehet pótolni.)...

Burgonya

Burgonya

A burgonya (Solanum tuberosum), a köznyelvben krumpli, tájnyelvi nevén kolompér, krompé vagy pityóka (Erdélyben), a burgonyafélék (Solanaceae) családba tartozó növény, amit keményítőben gazdag gumójáért termesztenek világszerte...Apró (50-90 cm) magasra növő, lágyszárú cserje. A föld feletti rész szárcsomóiból nőnek a hajtások és levelek, a föld alattiból a gyökerek és a tarackok. A tarack (sztóló) csúcsának megvastagodásából alakul ki a gumó (ággumó). A gumóról, vegetatívan szaporított krumplinak csak a szár és a tarack föld alatti csomóiból előtörő, járulékos gyökerei vannak. Ezek a sűrűn elágazó gyökerek 50-60 cm mélyre hatolnak le. Páratlanul szárnyalt, összetett leveleinek széle ép. A párta és a csésze összeforrása miatt öttagú, fehér, lila, olykor vöröses virágai bogernyőbe tömörülnek. Termése kétrekeszes, sokmagvú bogyó. Termesztésben egyéves, de természetes élőhelyén évelő, gumójával áttelelő növény. Tavasszal a gumó rügyeivel újrafejlődik a bokor. Amíg meg nem gyökerezik, a rügykezdeményt és a belőle fejlődő 6-12 hajtást a gumóból látja el tápanyaggal.

Burgonyás galuska sajttal (Gnocchi de patate)

Burgonyás galuska sajttal (Gnocchi de patate)

A megtisztított, félbevágott burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, s a forró sütőben megszárítjuk. Burgonyanyomón áttörjük és gyorsan beledolgozzuk a tojássárgákat. Hozzáadjuk előbb a lisztet, majd 10 dkg reszelt sajtot és sóval, szerecsendióval fűszerezzük. 2 cm hosszú, ovális galuskákat formálunk a tésztából, közepükbe késsel mélyedést nyomunk. Forró, sós vízbe tesszük, s az újraforrástól számított kb. 3 percig főzzük. A vízből kivéve lecsöpögtetjük és tálra tesszük. Rászórjuk a maradék sajtot és a zöldfűszereket. A vajat egy serpenyőben megbarnítjuk, s a galuskára öntjük. Különlegesen finom lesz, ha ezután még leöntjük besűrített tejszínnel, és előmelegített sütőben 230 °C-on világosbarnára sütjük.

Dödölle

Dödölle

A dödölle hagyományos őrségi étel, amit jobb napokon szarvascombból készült pörkölthöz fogyasztanak (képünkön ez látható), a hónap szűkösebb napjain pedig egytálételként. A megtisztított burgonyát annyi sós vízben tesszük fel főni, amennyi épp ellepi. Mikor puha, krumplinyomón átnyomjuk, mégpedig a levével együtt. A tűzön hagyjuk, s miközben csendesen forr, annyi réteslisztet keverünk bele, hogy kemény galuskatésztát kapjunk. Amikor már szép sima, egynemű a massza, zsíros kanállal egy kikent tepsibe szaggatjuk, majd a tűzhely tetején megpirítjuk. A jókora galuskákat közben megforgatjuk, hogy mindkét oldalukra kéreg süljön...

Életmentő fehérboros újkrumpli rukolával

Életmentő fehérboros újkrumpli rukolával

Jól megmostam a krumplikat, szárazra törölgettem őket és egy akkora teflon serpenyőben, amelyben egy rétegben elférnek felforrósított vajon és olívaolajon kevergetve 10-15 percig sütöttem őket. Közben megsóztam. Ezután hozzákevertem a megtisztított, félbevágott újhagymákat, majd aláöntöttem a bort, és megsóztam nagyszemű tengeri sóval. Fedő alatt puhulásig sütöttem (kb. 15 perc), a végén beleforgattam a rukolaleveleket is.

Erdei gombás sajtfelfújt

Erdei gombás sajtfelfújt

10 dkg vajat felhevítünk, hozzáadjuk a lisztet, és kevergetve kissé megpirítjuk. Felengedjük a forró tejjel, azután habverővel simára kavarjuk. Megsózzuk, beleszórjuk a reszelt sajtot, azután az egészet jól összekeverjük. Félrehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a felvert tojásokat is. (Ekkor már nem szabad forralni, mert megfő a tojás.) A felszeletelt gombát 5 dkg felforrósított vajon addig pirítjuk, amíg a levét elpárologtatja. Egy tetszőleges formát kivajazunk vagy kibélelünk alufóliával, majd az alját kibéleljük a pirított gombával (egy keveset félreteszünk a tálaláshoz). Ezután háromnegyed részéig megtöltjük a masszával, betakarjuk a fóliával, s a formát vízzel félig telt tepsibe tesszük. A felfújtat a 140 fokra előmelegített sütőben 1-1,5 órát gőzöljük. Amikor elkészült, hagyjuk egy kicsit pihenni, majd kiborítjuk a formából, és a félretett pirított gombával tálaljuk.

Erdélyi juhtúrós puliszka

Erdélyi juhtúrós puliszka

Egy kis sóval forralj fel 1,5 liter vizet. Folyamatos keverés mellett (e célra legjobb egy habverő) szórd bele a kukoricalisztet. Lassan, továbbra is kevergetve főzd, amíg nem válik tejbegríz-sűrűségűvé, majd tedd félre. Egy magasabb sütőedényt zsírozz ki, s az aljára teríts néhány kanálnyi puliszkát, szórd meg juhtúróval, locsold meg tejföllel, csepegtess rá zsírt, majd simíts rá egy újabb réteg puliszkát. Úgy folytasd a rétegezést, hogy legfelülre túró kerüljön. Forró sütőbe téve, közepes tűzön süsd pirosra.

Farfalle arabiata

Farfalle arabiata

A fokhagymát az olívaolajon pár pillanatig pirítjuk, majd hozzá adjuk a paradicsomot. Ízesítjük sóval, borssal, és a paprikával. 20-30 percig kevergetve pároljuk, és hozzáadjuk az olívabogyót/szeletelve vagy egészben/. Végül hozzákeverjük a kifőtt tésztát, és átforrósítjuk. Azoknak ajánlom, akik szeretik a csípős ízt! A tészta farfalle helyett lehet penne, spagetti, makaróni is. Ha nincs otthon friss paradicsom, akkor 40 dkg paradicsompürével helyettesíthető. A pepperoni helyett is lehet chili paprikát használni. Ha valaki nem szereti az olívabogyót, el is hagyhatja, úgy is finom marad az étel!

Tuti menü